Stop de moorden op activisten in de Filipijnen

Verschillende organisaties komen vandaag samen aan de Filipijnse ambassade te Brussel om hun bezorgdheid, frustratie en verontwaardiging te tonen over de aanhoudende mensenrechtencrisis in de Filipijnen.

Terwijl de buitenrechtelijke moorden, illegale arrestaties en intimidatie van mensenrechten- en milieurechtenverdedigers, ontwikkelingswerkers, vakbondslieden, advocaten, rechters, journalisten en politici van de oppositie onverminderd doorgaan, leven wij in angst voor de veiligheid van onze vrienden en collega’s in de Filipijnen. Velen van hen ontvangen doodsbedreigingen.

Iemand merkte onlangs op dat Facebook op een overlijdenspagina begint te lijken. Tragisch genoeg zijn we de afgelopen maanden verschillende keren online samengekomen om ons verdriet en onze verontwaardiging te uiten over alweer een activist die vermoord werd, en om onze solidariteit te betuigen met de slachtoffers van mensenrechtenschendingen en hun families. Telkens waren we ons ervan bewust dat het niet de laatste keer zou zijn dat we elkaar zo ontmoetten. Meerdere van onze vrienden werden gewaarschuwd dat “zij de volgende zouden zijn”.

Filipijns president Duterte bestempelt critici van de regering en mensenrechtenverdediger regelmatig als “terroristen” en bedreigt hen met terechtstellingen met de dood. Zijn flagrante gebrek aan respect voor de mensenrechten bleek eens te meer toen hij begin maart zijn inmiddels beruchte oproep tot de staatstroepen deed om “alle communisten te doden. Maak ze af. Trek je niets aan van de mensenrechten!”. Kort daarna, op 7 maart, nu “Bloedige Zondag” genoemd, werden negen ongewapende verdedigers van de rechten op brute wijze vermoord en zes gearresteerd tijdens gezamenlijke operaties van politie en leger in de regio Zuid-Tagalog. Op 28 maart werd een vakbondsleider, Dandy Miguel, doodgeschoten en werden verschillende andere activisten gearresteerd.

De toenemende onderdrukking van de democratische oppositie en mensenrechtenactivisten kreeg een rechtsgrond door de wetgeving van de regering Duterte, zoals in Order 70, de National Task Force to End Local Communist Armed Conflict (NTF-ELCAC) en de Anti-Terrorism Act.

Wij maken ons grote zorgen over de rechtsstaat en de rechterlijke macht in de Filipijnen. 61 advocaten zijn vermoord sinds Duterte in 2016 aan de macht kwam, velen van hen omwille van hun werk om activisten te verdedigen. We zijn met name geschokt door de moord op een kroongetuige van het Tumandok bloedbad en de poging tot moord op een advocaat die mensen vertegenwoordigt die bij die gelegenheid zijn gearresteerd. Onlangs kreeg een rechter een ‘red-tag’, een stempel van communist, omdat hij erin was geslaagd verzonnen aanklachten tegen activisten te doen laten vallen. Er zijn voorbeelden geweest van plaatselijke rechtbanken die huiszoekingsbevelen hebben uitgevaardigd die hebben geleid tot grove schendingen van de mensenrechten tijdens de huiszoekingen.

Het Filipijnse Hooggerechtshof heeft de aanvallen op advocaten scherp bekritiseerd met de woorden: “Een aanval op de rechterlijke macht is een aanslag op het fundament waarop de rechtsstaat rust”. Wij vragen ons af: wanneer advocaten zijn uitgeschakeld – hetzij gedood, hetzij zo geïntimideerd dat zij hun cliënten niet meer durven te vertegenwoordigen – wie zal dan de verdedigers van de mensenrechten verdedigen?

In het licht van deze verontrustende en onaanvaardbare manier waarop de Filipijnse regering Duterte de mensenrechten met voeten treedt :

  • Dringen wij er bij de Filipijnse regering op aan een einde te maken aan de escalerende mensenrechtenschendingen en het klimaat van straffeloosheid dat deze wreedheden aanmoedigt,
  • Versterken wij de oproep van het maatschappelijk middenveld op de Filipijnen om de Anti-Terrorism Act in te trekken en de NTF-ELCAC af te schaffen
  • Doen wij een oproep tot de uitvoering van de aanbevelingen van het verslag van de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN, Michele Bachelet van 2020, voor de 44e zitting van de UNHRC, met inbegrip van internationale verantwoordingsmechanismen zoals de instelling van een onafhankelijk onderzoek naar de mensenrechtensituatie op de Filipijnen.
  • Steunen wij de initiatieven van middenveldorganisaties wereldwijd, zoals de lopende “Investigate PH”-campagne, die tot doel heeft het verslag van Bachelet te ondersteunen door bijgewerkte informatie over mensenrechtenschendingen op de Filipijnen te verstrekken.
  • Hopen wij dat het Filipijnse Parlement prioriteit zal geven aan een wetgeving ter bescherming van mensenrechtenactivisten.

Ondertekend,

intal
QUINOA
UPB (UGNAYANG PILIPINO SA BELGIUM)
SamaSama
Viva Salud
ICHRP-EUROPE
11.11.11
Entraide et Fraternité
Friends of the Earth Europe
ACV Puls
Progress Lawyers Network
Solidagro
Anakbayan Europe

Stop de moorden op activisten in de Filipijnen
Scroll to top