21 september is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Vrede. Naar aanleiding hiervan hangen 159 steden en gemeenten een vredesvlag vandaag.
De Internationale Dag van de Vrede wordt dit jaar gekoppeld aan de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki (op 6 en 9 augustus 1945). 75 jaar geleden maakten twee kernbommen beide steden met de grond gelijk. Met het uithangen van de vredesvlag roepen de 157 gemeenten en steden vandaag op tot kernontwapening. België kan en moet hier een actieve rol in spelen. De Belgische Coalitie tegen kernwapens vraagt dat ons land zijn verantwoordelijkheid neemt en dit concreet maakt in het nieuwe regeerakkoord. Het is noodzakelijk dat de nieuwe regering werk maakt van de ondertekening en ratificatie van het VN-verbodsverdrag op kernwapens. Ze moet de nucleaire taken in NAVO-verband weigeren zodat de geplande vervanging van de kernbommen in Kleine Brogel wordt afgelast en het grondgebied op korte termijn kernwapenvrij wordt gemaakt.
Samen streven we vandaag en in de toekomst naar een kernwapenvrij België in een kernwapenvrije wereld zodat de gruwel van Hiroshima en Nagasaki nooit meer kan plaatsvinden.
52 burgemeesters (o.a van Leuven, Mechelen en Gent) sturen vandaag ook een open brief gericht aan de Eerste Minister, Sophie Wilmès en Voorzitter van de Kamer van volksvertegenwoordigers, Patrick Dewael. Ze vragen een open, democratisch en transparant debat over de wenselijkheid van de Amerikaanse kernwapens op Belgisch grondgebied. Tot op heden wordt zo een debat bemoeilijkt omdat opeenvolgende regeringen bevestigen noch ontkennen dat er VS-kernwapens op ons grondgebied liggen. Aan die dubbelzinnigheid moet een einde komen.