In volle pandemie is een waar bloedbad bezig in Colombia. Enkel in de maand augustus vonden 10 massamoorden plaats. Vooral jongeren lijken getroffen. Op 11 augustus worden in de buurt van de stad Cali 5 kinderen gefolterd en op gruwelijke wijze voor dood achtergelaten in een kloof. Ze waren 14 en 15 jaar oud. Op 15 augustus worden 8 jongeren vermoord tijdens een feestje in Samaniego, in de provincie Nariño. Enkele dagen later volgt een nieuw bloedbad in hetzelfde gebied en worden 6 jongeren vermoord op het platteland, 2 anderen zijn vermist. Familie en vrienden van de vermoorde jongeren in Cali en Tumaco hebben doodsbedreigingen gekregen dat zij de volgende zijn als ze het grondgebied niet verlaten. De moorden lijken het werk van extreem-rechtste paramilitaire groepen die terreurtechnieken inzetten.
Colombiaans president Ivan Duque reageert koel op de moorden, die hij afzet als ‘collectieve moorden’ en geen afslachtingen. Vreemd ? Niet echt. Leden van zijn politieke partij hebben zelf nauwe banden met paramilitaire groepen en de drugshandel.
Sinds de ondertekening van het vredesakkoord in Colombia in augustus 2016 is er een systematische uitroeiingscampagne bezig van sociale leiders en mensenrechtenverdedigers die eisen dat het vredesakkoord wordt nageleefd. De eerste zeven maanden van dit jaar werden 181 mensen buitenrechtelijk vermoord en vonden 43 bloedbaden plaats. 72% daarvan in de 5 departementen waar sociale organisaties sterk staan. De voorbije maand augustus tart alle verbeelding. Om de twee dagen vond een massamoord plaats. In volle straffeloosheid.
Begin augustus werd ex-president Alvaro Uribe gearresteerd en in huisarrest geplaatst op verdenking van fraude en manipulatie van getuigenissen tegen politiek opposant Ivan Cepeda. Het Colombiaans establishment is niet tevreden met de arrestatie. President Duque verdedigt zijn partijgenoot Uribe. Een hele lastercampagne is gestart om het Hooggerechtshof in diskrediet te brengen, en magistraten die kritiek uiten op de regering worden bedreigd. Het lijkt erop alsof de arrestatie van ex-president en senator Uribe de terreurcampagne die reeds bezig was in een stroomversnelling heeft gebracht.
Als Belgische en internationale solidariteitsorganisaties zijn we ontzettend ongerust en diep verontwaardigd over deze brutale moorden. De Colombiaanse overheid lijkt de feiten te minimaliseren en handelt niet om deze moorden een halt toe te roepen.
We roepen de Belgische regering en de Europese Unie op om druk te zetten op de Colombiaanse regering opdat het vredesakkoord dringend wordt nageleefd, opdat activisten, sociale bewegingen en burgers worden beschermd en opdat de onafhankelijkheid van justitie wordt gerespecteerd.
Verschillende organisaties roepen op tot een solidariteitsactie op donderdag 3 september om 18u aan het Centraal station te Brussel.
De actie wordt georganiseerd door intal, het Foro International de Víctimas, Defendamos la Paz Internacional, Comité Pour le respect de Droits Humains Daniel Gillard, Colombia Humana Belgica, Mujeres colombianas por la Paz, Latino Américanas Unidas, Lets Defends Colombia, Coordinadora latinoaméricana, Marcha Patriotica, Colectivo de colombianos refugiados en Bélgica en Arlac.