Een twintigtal landen waren aanwezig in Warschau om samen hun stem te laten horen voor vrede en tijdens een betoging in de straten van Polen het oorlogsgedrag van de NAVO aan te klagen.
Op het eigenste moment van de NAVO-top gaat in Polen operatie ANACONDA door: een reeks van militaire oefeningen met 30.000 soldaten van de NAVO – alliantie, waarvan 14.000 Amerikaanse soldaten. Op de eerste dag van de NAVO-top werd in diezelfde richting bevestigd dat 4 bataljons gestationeerd zullen worden in het land, net als in de 3 Baltische staten Estland, Letland en Litouwen. België zal het bataljon vanLitouwen versterken met 200 soldaten. (1)
De situatie is gespannen. In Moskou wordt de houding van de NAVO als een provocatie geïnterpreteerd. De president van Rusland klaagt deze “militaire waanzin” aan en zegt dat hij weigert zich te laten meeslepen in een “dure en uitzichtloze wapenwedloop”. De lidstaten van de NAVO zeggen van hun kant dat ze open staan voor dialoog, maar dat ze zich “sterk willen tonen” aan het dreigende Rusland. Voor de NAVO is de annexatie van de Krim onaanvaardbaar (net als de militaire deelname van Rusland in Syrië). Voor hen heeft Rusland de regels verbroken. Ze spreekt dan ook harde taal in het einddocument van deze top. (2) We zien dus een grote spreidstand tussen enerzijds de verklaringen van intenties tot samenwerking en anderzijds het spierballengevecht van de laatste dagen.
Intal veroordeelt deze gevaarlijke houding die tot zware incidenten kan leiden en die niks goed bijdraagt voor vrede. In tegenstelling duwt ze ons terug in de richting van wat lijkt op een nieuwe Koude Oorlog.
De NAVO houdt halsstarrig vast aan haar militair interventionisme in het Midden-Oosten, met haar bommen-campagnes in Syrië en Irak, waarover de discussies tijdens het tweede deel van de NAVO top gingen. Ook hier heeft België als goede leerling een engagement opgenomen: onze vliegtuigen zijn op 1 juli terug vertrokken om deel te nemen aan de bombardementen in beide landen “om ons te beschermen en de strijd aan te gaan tegen het terrorisme”. Deze campagnes brengen niets dan dood en chaos en zijn de eerste oorzaken van instabiliteit in deze regio’s en het terrorisme bij ons.
We moeten breken met deze vernietigende oorlogslogica en écht werk maken om te bouwen aan een vrede die duurt. Het is met deze boodschap dat wij onze stem laten horen in Warschaw : Yes to peace, No to NATO !