Mevrouw Wilmès lanceert een oproep tot voordracht van kandidaten om de raad van bestuur van Bozar te vernieuwen. De officiële oproep werd op 1 februari openbaar gemaakt en sluit op 15 februari! Minder dan 15 dagen om de samenstelling van een van de belangrijkste culturele instellingen in België te vernieuwen.
Sophie Wilmès, de minister bevoegd voor de federale culturele instellingen, heeft er zich toe verbonden ervoor te zorgen dat de benoeming transparant en zichtbaar is voor het maatschappelijk middenveld en de verschillende verenigingen.
De deadline is echter erg kort: de oproep voor kandidaten werd ingediend op 01/02 en laat weinig kans voor potentiële kandidaten die het dekolonisatie-debat binnen Bozar vooruit willen helpen.
Onze Flasmob op zaterdag 6 februari heeft tot doel dit dubbele discours aan de kaak te stellen. Deze uitdrukkelijke procedure toont duidelijk de wens van Bozar om het aantal kandidaten tot een zeer kleine kring te beperken. Voor een dekoloniale cultuur moet een instelling als de Bozar een ruimte voor collectieve expressie belichamen zodat de dominante cultuur in twijfel kan getrokken worden. Populaire verhalen en diversiteit die de heersende meningen aan het wankelen brengen en ons zo in staat stellen ons heden te dekoloniseren.
Een termijn van slechts 15 dagen om de Raad van Bestuur van een van de belangrijkste culturele instellingen in België te vernieuwen, laat niet toe om de basis te leggen voor een dekolonisatie van cultuur. Wij herinneren aan het doel van onze campagne om deze kwestie aan de orde te stellen, namelijk de benoeming van Etienne Davignon als hoofd van de Raad van Bestuur van 1998 tot 2021, wetende dat hij vervolgd wordt voor oorlogsmisdaden en dat hij betrokken is bij de moord op Patrice Emery Lumumba.
Met intal Congo ijveren we ook voor een dekoloniale cultuur, zowel in de administratie als in de culturele voorstellingen. Om dit te bereiken vragen we dat er transparantie is bij de vernieuwing van de raad van bestuur. Wij vragen dat de volgende voorzitter van het bestuur iemand is die de voorwaarden schept en verwezenlijkt voor de creativiteit van de kunstenaar, de ontwikkeling van de volkscultuur, de straatkunsten, zodat de kunstenaar het verhaal van de mensen kan vertellen en niet van de dominante. Een cultuur van solidariteit en menselijkheid moet kunstenaars in staat stellen hun kunst te gebruiken om onze kennis en begrip van de wereld, onszelf en dus de kolonisatie te verdiepen.
De campagne #DecolonizeBozar eist met name het onmiddellijke vertrek van Étienne Davignon uit het voorzitterschap van de raad van bestuur van Bozar.
In het kader van de campagne dansten we op zaterdag 6 februari van 13 tot 14 uur op het lied “Stand up” van Cynthia Erivo op de trappen van de Kunstberg in Brussel (Centraal Station).
Bekijk hier onze actie in de pers:
- #DecolonizeBozar vraagt ontslag van Bozar-voorzitter Etienne Davignon op Bruzz.be
- Mobilisation à Bruxelles pour réclamer un nouveau CA «décolonolisé» à Bozar op Lavenir.be
- POS media ‘Flashmob in Brussel‘.
Bekijk onze campagnevideo en de lopende petitie aan mevr. Wilmès op onze campagnepagina www.intal.be/campagne/bozar/
#JusticeForLumumba #DavignonOut #DecolonizeBozar